Festspillene krever bedre restauranter

Gjester på Festspillene er fornøyd med kulturen, men ikke med maten i Bergen. Derfor får nå 16 restauranter et eget godkjent-merke av Festspillene.

LARS HOLGER URSIN

TONJE AURSLAND

VEGAR VALDE (foto)

lars.ursin@bt.no

 

- For dyrt og for dårlig, sier Festspilldirektør Per Boye Hansen om bergenske restauranter. Og det er ikke hans egne ord: Dette er tilbakemeldingen Festspillene har fått fra sine gjester.

- Alt er ikke ekstremt dårlig, men dette skiller seg markant ut negativt, sier han.

Det er i en undersøkelse Synovate har gjort på oppdrag fra Festspillene at bergensmaten får gjennomgå. Undersøkelsen gir Festspillene ellers godt skussmål: 90 prosent av gjestene som svarte var fornøyde med kunstnerisk kvalitet og konsertstedene i 2009. Men bare 16 prosent var fornøyd med utvalget og kvaliteten på mat og drikke under Festspillene.

- Jeg har fått samme tilbakemelding fra gjester og artister jeg har snakket med. Det er ikke noe de buser ut med, til det er de for høflige. Men når du kommer litt innpå dem, og spør direkte, mener mange at kvaliteten på restaurantene ikke er god nok, sier han.

- Nordmenn er for høflige

Det er ikke bare på restaurantene det syndes: Noe så enkelt som en hotellfrokost er ikke alltid så kjekt i Bergen, ifølge festspilldirektøren.

- Jeg tror noe av problemet er at vi er for høflige i Norge. Vi er ikke flinke nok til å si fra når maten eller servicen ikke er god nok. Vi prøver derfor å skjerpe oss, å bli mer bevisste på dette. Det blir vårt bidrag til å få opp kvaliteten, sier Boye Hansen.

Festspillene vil nemlig gjøre noe med dette: I år får 16 spisesteder i Bergen status som offisielle Festspillspisesteder. Stedene som er plukket må ellers tilfredsstile to grunnleggende krav:

  • De ligger geografisk nært en eller flere festspillarenaer
  • De holder god kvalitet på mat og service

I tillegg skal det være litt variasjon, både på pris, meny og størrelse på stedene. Det trenger ikke være supergourmet, forklarer Boye Hansen.

Spisestedene er testet av representanter fra Festspillene, og plukket ut i samråd med fageksperter. Blant annet har folk fra Bølgen&Moi og Søtt+Salt sammen med Hanne Frosta fra Hanne på Høyden gitt råd underveis i prosessen. Samtlige av disse restaurantene er med på listen over godkjente spisesteder.

Vil ha flere tilbakemeldinger

Frosta gir Boye Hansen rett i at nordmenn er for lite flinke til å si fra.

— Mitt inntrykk er at folk skal være veldig trygge på seg selv for å si fra. I stedet straffer de spisestedene ved at de ikke kommer neste gang. Det er synd, for det er viktig at vi får beskjed, så vi vet hvor det er rom for forbedring, sier hun.

Hun skulle ønske hun fikk flere tilbakemeldinger.

— Gjerne ros også, selvfølgelig, sier hun.

Statusen som Festspillspisested kommer ikke helt gratis. Restaurantene som kommer gjennom nåløyet, forplikter seg til å tilby blant annet:

  • Rask servering for forestillinger
  • Egen festspillmeny
  • Utvidet åpningstid ved behov
  • Kunnskap om festspillene og programmet

— Hensikten er selvsagt at vi skal kunne tilby gjestene våre en helhetsopplevelse. Men dette skal også komme hele byen til gode: Alle som befinner seg i Bergen og vil ut og spise under Festspillene skal føle at vi bryr oss. Mat er jo i høyeste grad kultur. På sitt beste er det til og med kunst, sier Boye Hansen.

Festspill midt i middagen

Festspillspisestedene skal ikke bare tilby egne Festspillmenyer. De kan også bli plutselige kulturarenaer innimellom rettene.

«Plutselig Festspill» heter konseptet som du kan støte på om du spiser på en av de 16 utvalgte restaurantene under Festspillene.

— Gjester skal kunne oppleve en plutselig opptreden på rundt ti minutter, fra artister som stikker innom, forklarer festspilldirektør Per Boye Hansen. Stuntene skjer i samarbeid med musikere fra Griegakademiet, Ole Bull Akademiet og i forståelse med de gjeldende restaurantene.

 

fakta

Festspillspisestedene 2010

  • Aroma
  • Banco Rotto
  • Boha
  • Bryggen Tracteursted
  • Bølgen&Moi
  • Colonialen
  • Enhjørningen
  • Hanne På Høyden
  • Holbergstuen
  • Jacobs
  • Kroathai
  • Ole Bull (Hotell Norge)
  • Pingvinen
  • Søtt+Salt (Hotell Norge)
  • To Kokker
  • Wesselstuen

 

Billedtekst:

GODKJENT: Festspilldirektør Per Boye Hansen i samtale med Hanne Frosta i restauranten hennes, Hanne På Høyden. Onsdag mottok hun plaketten som viser at Hanne På Høyden er et av Bergens 16 Festspillgodkjente spisesteder.


 

Datert: BERGENS TIDENDE Fredag 9. april 2010

meny mail instagram tripadvisor map wesselstuen Twitter