”Holbergen” i Finstasen

- Kunne jo ikke si nei, når oppdraget var utfordrende, og samtidig ville gi meg kjempegod trening.

Stig Espedal, dekoratør, tegner, designer, reklamemann og mye mer - kort sagt en altmuligmann, fikk slag sist april.

Av legene fikk han beskjed om å begynne å trene. Moro-tikken var ikke hva den var før han ble rammet av slag.

-    Jeg måtte i tillegg til vanlig trening, finne noe meningsfylt å holde på med for å kunne komme tilbake. Da så Jan (Skulstad) spurte meg om jeg kunne hjelpe med å fiffe opp «Holbergen», kunne jeg ikke si nei.

I en årrekke - ja, faktisk så lenge som Holbergstuen har eksistert, har Ludvig Holberg i helfigur stått på fortauet ute på Torgallmenningen.

Vi vet ikke med sikkerhet når den aller første trefiguren av Holberg dukket opp, men vi mener å kunne spore den helt tilbake til starten i 1927, opplyser Øystein Skreien, markedsansvarlig i selskapet Dikterstuerne som eier både Holbergstuen og Wesselstuen.

-       I likhet med så mye annet, trengte også «Holbergen» en ansiktsløftning i jubileumsåret, sier daglig leder i Dikterstuerne, Jan Skulstad.

Hvem var vel da nærmest å ta kontakt med enn nettopp Stig Espedal.

Stig hadde for fire år siden malt freskene av Johan Hermann Wessel på veggen i den nye passasjen mellom Wesselstuen og Logehaven.

-       Men denne gangen skulle det ta lang tid, nettopp fordi jeg måtte arbeide ekstra langsomt, forklarer Stig Espedal.

Men forleden var jobben gjort, og Ludvig Holberg fikk sitt store comeback utenfor den tradisjonsrike restau- ranten.

-    For jeg gikk løs med maling og pensel, var Ludvig temmelig grå og trist, og sterkt preget av bergensk vind og vær gjennom mange år. Jeg følte at tiden nå var inne for å gjøre han litt mer up-to-date.

Sterke farger preger nå salige Holberg på fortauet.

«Skredderen» Stig fortsetter:

-    Han var ikke helt pen på håret heller, så det ble en tur innom «frisøren» også. Beina hans så før ut som om de sto i en sort bøtte. Dermed ble han også sendt til «skomakeren».

- Godt fornøyd, sier Skulstad med et stort smil om munnen, når han ser det ferdige resultatet.

Ja, sjefen for Dikterstuerne er så fornøyd at han etter å ha sett hva trening kan gjøre med en slagpasient, ønsker han nå gi en ”pen” pengesum til foreningen som hjelper slagpasienter på beina igjen.

 

Billedtekst:

STORFORNØYD: Restaurantsjef Christian Fraga og ”skredder” Stig Espedal (t.h.) utbringer en skål for den meget veldressede Ludvig Holberg. FOTO: TOM R. HJERTHOLM

FØR: slik så salige Holberg ut før den  store oppussingen.  ARKIVFOTO: TOM R. HJERTHOLM

 

 

Datert: BERGENSAVISEN Lørdag 22. desember 2007

meny mail instagram tripadvisor map wesselstuen Twitter